10 tips voor een unieke beleving in Zeeland

Daar waar de grote Europese rivieren uitmonden in de zee, daar proef je de zon: Zeeland. Met België om de hoek en prachtige dorpjes en stadjes op oude eilanden heb je hier aan cultuur nooit gebrek, maar natuurlijk kom je ook naar Zeeland voor de prachtige natuur en voor de vele stranden. Watersport of wandelen, friet of oesters, Middelburg of Zoutelande: Zeeland heeft haast alles, behalve haast.

1. Huur een scooter en verken Zeeland op je eigen tempo!

Op een tweewieler kom je overal, zeker als je tweewieler een motor heeft. De scooter is dus perfect voor jouw tochten door Zeeland. De huurscooters van Scooter Huren Zeeland vind je op verschillende locaties op Zuid-Beveland, dus je kunt zelf kiezen waar jouw tocht begint. Brom langs de dijk, dwaal door het boerenland… De Zak van Zuid-Beveland is één van Zeelands mooiste landschappen, vol verrassende hoekjes, maar de uitgestrekte akkers van het noorden zijn minstens zo indrukwekkend. Waar sla jij af?

Meer informatie? Klik hier!

2. Het Arrangement

Goed geregeld is het zeker bij Het Arrangement, maar ook op andere manieren maakt deze B&B zijn naam waar. De ligging in het karakteristieke Wemeldinge betekent dat je in elk geval een ‘afspraak’ met de Oosterschelde hebt, de lange zeearm die zoveel heerlijke zilte smaken te bieden heeft. Proef mee van deze schatten met een ervaren gids, ga zelf het water op of sport verder aan land met een tennis- of padel-arrangement. Het Arrangement maakt het allemaal mogelijk.

Meer informatie? Klik hier!

3. Maak de oversteek naar Tholen

Het onontdekte eiland Tholen verken je vanuit je luxe ‘cross-over lodge’, een tent met méér, veel meer; een tent met een verdieping zelfs! Dit is je thuis op Tholen. Een mooie gelegenheid om de vlakke landschappen achter de dijkjes van dit eiland op je gemak te verkennen. Uiteraard is ook het oude stadje Tholen de moeite waard. En misschien steek je wel nóg eens over, naar een ander Zeeuws eiland of naar het bourgondische Bergen-op-Zoom.

Meer informatie? Klik hier!

4. Duik in de geschiedenis op het strand van Domburg
Een dagje naar het strand, maar dan op stand. In Domburg proef je nog de sfeer van een klassieke badplaats, een sfeer die verder nergens in Nederland zo goed bewaard is. Domburg staat voor historie en schoonheid, maar dan wel op het kalme ritme van een dagje aan het strand. Hier de zon in de zee zien zakken is pure magie en dan is de dag zeker nog niet om…

5. Op de grens van land en water: het Zwin
Zeeland grenst aan België – en hoe! Waar de grens tussen beide landen meestal niet meer is dan een bord, een paal en net iets andere huisjes, daar is de grens bij Cadzand en Retranchement een indrukwekkend natuurgebied: Het Zwin. Hier dringt de zee de Lage Landen binnen en tegelijk trekt het water zich er ook terug. Een vruchtbare bodem voor de bijzonderste planten en een heel rijk vogelleven. Natuurpark Het Zwin organiseert verschillende activiteiten die je op een verrassende manier met de natuur laten kennismaken.

6. De bruisende boulevard van Vlissingen

Foto van www.zeeland.com

Alles wat een stad een stad maakt, maar dan direct aan zee: dat is wat Vlissingen onweerstaanbaar maakt. Havens en duinen, trapgevels en flats, historie en moderniteit, het gaat hier in elkaar over als eb in vloed. Op de boulevard flaneer je samen met Zeeuwen en de vele, vele toeristen uit buurland België, je eet er mosselen en friet, slurpt van oesters en van bier, en tuurt ondertussen naar de gigantische zeeschepen die zich klaarmaken voor de grote, grote reis.

7. Feeëriek Veere
Veere is een heel fijn stadje, in de fijnste zin van het woord: de huisjes zijn er smal, het torentje zingt in de blauwste lucht, de zeilscheepjes schieten als ballerina’s over het Veerse meer. Weinig Zeeuwse stadjes spreken zó tot de verbeelding als Veere. Proef er van de geschiedenis en van de heerlijke zoetigheden die je hier bij je koffie krijgt. Veere maakt herinneringen – heel fijne herinneringen.

8. De zachte zee van Zoutelande
Er zit muziek in Zoutelande en dus is Zoutelande ineens wereldberoemd in Nederland en België. Het is alsof een sprookjesprinses is wakker gekust. De schoonheid van Zoutelande ligt tegelijk in de eenvoud ervan: de huisjes haast alle gelijk, de dakpannetjes allemaal even oranje, de kerk, de dijk… En eindeloos de zee. Precies die eenvoud maakt Zoutelande onweerstaanbaar. En uiteraard vind je er desondanks alles wat je verder nog nodig hebt ook – zelfs wodka en bokking.

9. De bedwongen zee van de Deltawerken
Zeeland is niet alleen van zand en zout. Zeeland is ook van basalt en van beton. Groots zijn de Deltawerken, die de zee hier bedwongen, na een strijd van eeuwen waarin de eilanden velden, dorpen, steden zelfs prijs hebben moeten geven. Op het kunstmatig aangelegde ‘werkeiland’ Neeltje Jans leer je er alles over en daar zie je ook de beroemdste dam, de Oosterscheldekering, met z’n rijen van torens en schuifdeuren. Al raast de zee nog zo in je oren, hier word je stil van.

10. Het Watersnoodmuseum

De Deltawerken zijn er niet zomaar, ze zijn er omdat er een ramp aan voorafging. De Ramp, schrijven de Zeeuwen: de Watersnood van 1953. Want voor Zeeuwen is er de tijd vóór, en de tijd ná de Ramp. In het Watersnoodmuseum wordt stilgestaan bij de ontreddering van die bange winternacht, maar ook bij de veerkracht van de Zeeuwen, die hun land weer opbouwden en drooghouden tot op de dag van vandaag.

Meer informatie? Klik hier!